söndag, november 30, 2008

Mail för en svunnen tid

Fick ett mail från Prof Coma en lördagsmorgon som gjorde att tidsförhållande och begrepp blev mycket stökiga.

Medan du ligger och drar dig utan att ligga online är gubben uppe och hör på Ring så spelar vi. Och dra mig på en pinne: en gubbe ringde och önskade Black Night med Deep Purple. Han klarade frågan också.
Nä, nu får det bli melodikrysset. Hör av dig om du behöver hjälp.*
Prof. Coma
utan minnesluckor och torkad gom

Då tänker jag så här.

Black Night kom 1969-70.

Det är 40 år sedan.

För ungefär 30 år sedan 1979-80 lyssnade jag FLITIGT på Hasse T. (Det var DDR-Sverige - pre-Spotify, reklamradio och så. P1, P2, P3.)

En motsvarande önskan DÅ skulle alltså varit.... en hit från 1940. "Någonstans i Sverige", typ.

Fan, det stämmer ju.

---------------------------------------------------

"Är du bitter, är du besviken, är allt runt dig en spökstad, har hjulen stannat, kan du allt det här nu utantill?

Stäng igen butiken, Lägg myrra på ditt rökfat- byt jobb och be en bön för vad du har kvar... och börja om en gång till."


Ulf Lundell - Butiken från nya albumet "Omaha"
som han dessutom berättar om i Aftonbladet.


Bild: Aftonbladet

Och vad har dom stroferna med allt det övriga att göra? Mja, Prof Comao jag har ju en evig beef om vad som är viktigt i livet, så det är mest att se som ett esoteriskt inlägg i den kommunikationen.

Mera moteld imoron, då i form av nåt jag inte skrivet själv.

Slutligen - i högerspalten har jag påbörjat ett länkbygge. Just nu bara om mig, mig, mig. Kan komma att bli lite av en Greatest blogginlägglista. Jag har snurrat runt ner i arkiven och sett att väääldigt många av de 1 300 posterna INTE håller högre höjd än ett abonnemang från Glocalnet.


* Jag vill bestämt påpeka att jag INTE, repeat INTE, löser, lyssnar eller bryr mig om Melodikrysset.


Reblog this post [with Zemanta]

lördag, november 29, 2008

Nemo o GP

Det kom ett mail efter det att jag ansatt Kenth Andreasson och piskat in lite länkvett i redaktionskroppen på GP och samtidigt blivit lätt megaloman i mitt beteende och tankemönster.


Mitt mail:

Tidigare i veckan fanns en insändare på Fria Ord i GP
som bland annat handlade om blogglänkar från Twingly.

Se vidare denna artikel i Resumé

Min fråga är - har GP för avsikt att införa något liknande? I så fall när o hur?

Vänligen

Nemo - i bloggosfären

Svaret:

Hej Nemo

Tack för ditt mejl. Vi utreder just nu frågan och tittar på olika möjligheter. Jag kan inte riktig svara på när vi inför det.

Vänliga hälsningar
Chefen webbredaktionen
Reblog this post [with Zemanta]

fredag, november 28, 2008

På spåret efter ett fax som flytt




Ser man på...

Göteborgs stolthet. Vasaplatsens svar på David Letterman. Här i GT förklarar han sig närmare.

En liten lustighet är att han benämner sitt ex som "datafreak".

Ingvar:

- Min före detta kvinna, Pauline, som jag fortfarande jobbar ihop med, är datafreak, så hon tar hand om allt det där åt mig.
- Om jag får e-mejl trycker hon bara ut dem åt mig på papper!


I förhållande till sig själv kan det innebära att den "före detta kvinnan" (har hon gjort sexbyte och heter Paul?) är datafreak genom att hon har förmågan att starta en dator, trycka igång ett e-postprogram och dutta på en ikon som ser ut som ett hålslag som det kommer ett papper ur. På Åsas blogg finns en mycket tänkvärd vinkel på det hela.

Detta är stort.

Därmed fackar vi in även Ingvar i samma påse som Lundell, Guillou och förmodligen även Lasse Åberg. Den sistnämnde äger inte ens en mobil.

Ett av-elektroniserat köttberg i cyberskugga. Grattis Sverige. Ur spår!
Reblog this post [with Zemanta]

Spotify - makes you jump


"Do the hump? Jag trodde du menade...."


Hopp o Studs

En utökningsbar och redigerbar lista att hoppa till - gärna tillsammans med någon.

Bara att släpa över i din Spotifyspelare om du har någon. Listan är alltså "collobrative", vilket gör att du kan plocka o peta och jiddra med listan bäst du vill.

Den innehåller sånt som fått mig att tokdansa i vissa lägen under årens lopp vid olika tillfällen. Allt från postpubertala pjäxdanser i Hemsedal 1980 - till frigörande och andliga bubbelhopp på Baravara 2004

Mycket nöje!

Och du - det är helg i vecka 48

torsdag, november 27, 2008

Pysselkväll

Inget kan få ett fadershjärta att smälta som en pysselkväll med yngsta dottern i skolans trygga värld. I det gamla klassrummet sprids det varma ljuset och doften av stearin. Med rosiga kinder och vild frenesi knådar den ömme fadern senit-lera och plinge-ling-lyckan är total....

Not.

- Meh... kom igen, Nemo. Ta fram barnet i dig.


Det är ju det jag gör. Nemo som barn i pysseltagen var en mycket sorglig historia. Jag må ha utförsgåvor att uttrycka mig i tal och skrift. Vara hyfsat musikalisk. Men mitt estetiska sinnelag som kombineras med finmotorik, klister, pärlor, spån, flirtkulor och piprensare blir till ett verk som får en reumatiker att framstå som en ren ekvilibrist när det gäller att sammafoga träbitar, limma små kulor på en plåt eller strössla konfettipapper på en grankvist.


Om du såg Nöjesmassakern (gick i DDR-SverigeTV på 80-talet) så fanns bl a en sketch med Sven Melander som skulle pussla. 1:04 in i klippet kommer mitt sätt att pyssla.






Så är det för mig nu. Så var det för mig då. Jag tror inte att mina föräldrar sparat ett enda av de verk som jag skamset bar hem. Skamsen för att jag själv inte tyckte det var något att ha.

Ändå fick jag alltid modellbyggsatser i julklapp. En gammal nazi-bombare kommer jag särskilt ihåg. Den fick jag av morbror Ove. Byggsatsen innehåll 139 delar. Jag använde.... 25. Stag, rör och annat plåtter blev över. Kropp, vingar hjul. Det räckte väl? Sedan var halva flygplankroppen täckt av torkat lim för jag var mycket ymnig i mitt användande av lim (kan ha haft med lukten att göra och att man blev lätt snurrig....jag visade goda drogtakter redan då)

Nä... så när jag tar fram pysselbarnet i mig, då blir jag ganska vemodig. Men för min dotters skull hänger jag givetvis på och ser till att vi har en god kväll. Och vi skrattar och jag trivs, för jag kan se min dotters lycka och glädje i att gå på pysselkväll med sin pappa. Som hon är stolt över. För att jag är hennes pappa. Även om jag inte kan pyssla nåt vidare.
Reblog this post [with Zemanta]

onsdag, november 26, 2008

Skjuta mygg och sälja små skivor

Ska vi ta det här med IPRED en gång till, då?

Artister som inte läst på. Lobbyister som strävar efter total kontroll. Filmmakare som känner sig lurade för att deras verk finns ute på nätet flera månader innan det tänkta DVD-släppet skall komma.

Håhå, jaja.

Och lösningen är.... ta-da! IPRED.

Det är så vansinnigt. Så urbota korkat. Det är att starta ett krig. Där alla kommer att förlora.

"Vi måste sätta oss ner". En känd term som bl a min käre meximan Prof. Coma brukar använda då han behöver tänka igenom saker och ting.

"Vi måste sätta oss ner". Sällan har vikten av att sitta ner och reflektera varit större än nu.

Jag har alltså ingeting emot att upphovsmän skall ha ersättning för det som de har lagt ner mycket tid och pengar på. Det är sättet som det skall tvingas fram på.

Snälla lagstiftare. Går det att tänka utanför boxen och låta någon form av bredbandsavgift eller andra typer av abonnnemang på tjänster göra torrenttrafik och filnedladdning till en företeelse som alla kan göra utan att det skall bli ett sånt jävla liv?

Och artister, författare och regissörer? Hallå! 80-talet ringde och ville ha tillbaka vinylskivan, VHS-kasetten och de halvfranska banden.

Jan Guillou! Lämna din Halda-maksin och lyft blicken in mot den cybervärld du inte rktigt förstår och se möjligheterna att distribuera och tjäna pengar den vägen istället.

Som det är idag verkar myndigheterna och de flesta utövarna krampaktigt hänga fast vid en rutten reling på förlorarnas gistna skuta.

Kalla in Wiehe och sjung "Titanic" i kör.

Ni är omseglade av ett piratskepp. Mest på grund av att ni vaknade för sent.

Men det är inte skäl nog för att tillverka en atomtorped vid namn IPRED....

See Emily play...



Hi Steven,
Do I have your attention now?
I know all about her, you dirty, sneaky, immoral, unfaithful,
poorly-endowed slimeball. Everything's caught on tape.

Your(soon-to-be-ex) Wife
Emily

p.s. I paid för this billboard from OUR joint bank account.


Reblog this post [with Zemanta]

tisdag, november 25, 2008

IPRED-Janne




Oh... han har mött massorna. I en rykande debatt om IPRED på nätet i Aftonbladet har han låtit sina händer fara som lärkvingar över tangentbordet.


Så synd bara att inte huvudet jobbade på i samma takt och levererade svar värda namnet.

Stockiga svar. Arrogans och påverkbar som en betongkasun i mörker stod han där och skvätte tillbaka små sentenser... mja. Jag är skeptisk .

Update; Det var inte Guillou, det var Aftonbladet själva. Kan ha att göra med att Janne inte fick chatta via sin Halda-maskin. Vad vet jag.


Reblog this post [with Zemanta]

Blogg-SM - och det offentliga

Är du Sveriges bästa bloggare? Om inte, vet du var han eller hon finns?
RIX FM drar i igång Blogg SM och du är med och bestämmer vem som vinner. Så tipsa oss om roliga bloggar, smarta bloggar, ja, bloggar om högt och lågt.

Bloggen skall vara något av följande kriterier: smart, glad, folklig, annorlunda och spännande. Bloggen ska ha minst ett inlägg om dagen och ej anonym bloggare. Vinnaren måste ha fyllt 18 år.
I övrigt gäller RIX FM's officiella tävlingsregler.


Det här saxade jag från RIX-fm:s sajt i Blogg-SM.

Det verkar som begreppet "anonym" numera inte rymmer särskilt mycket, eller så menar de något annat. Av de bloggar som varit uppe till röstning hittills kan jag bara härleda den monumentale Klaus-Peter som i högsta grad o-anonym.

Jag har inga problem med det, men RIXfm borde ha ett visst huvudbry om var gränsen för anonym går...

Frågor på det?

Rickfors Sellout

Doin' the omoralisk schlagerfestival....

Rickfors skall vara med i melodischlagerfestivaldelfinalen. Det är tragiskt. Det blir inga vingar för dom pengarna. Och även om - så lär han inte lyfta.

Han var en gång en förebild för mig. 1979-80, eller så. Sedan grottade han ner sig på Gotland och blev djup, tog på sig hatt och sjöng med Pugh. Om det bästa för mig. Hamnade på Svensktoppen.

Nu väntar jag bara på att Wiehe meddelar sitt deltagande. Det vore ett besked som skulle falla tungt. Men rent symboliskt skulle väl en medverkan av Ulf Dageby vara ett förebud om jordens undergång.

Och om Ulf Dageby skulle få jorden på fall, så vore väl en Lundell på Skansens Allsång ett lika säkert tips om att meteorerna snart börjar falla eller att helvetet fryser till is inom loppet av några dagar.

Gammel-GP

Den 19 november skrev jag om Fria ord?

Idag finns den bloggposten publicerad som en prasslig insändare i GP med bild och allt.

Tyvärr kan jag inte länka dit. Gammel-GP sysslar inte med sånt. Det är det insändaren handlar om.

Det var även det jag tänkte bloggbäva om.

Vapendragade. Bloggbröder och systrar i Gööööteborg.

Skall det va så här? Buss på!

GP behöver svekas. Bloggsverkas*. (nyord)

* att bloggbäva light

Update; SSBD skriver mycket förnämligt om länkproblematiken idag, precis som Mymlan

Youtube...liksom



Den här gjorde mig sanslöst glad. Att plastkortsreklam får mig på gott humör händer annars mycket sällan...

Här finns den låååååånga versionen

Och om jag hade den hemvägen från kontoret, så hade jag varit en något lyckligare man.

Idag går hemfärden på cykel, i motvind och med ballar som blir till stål som måste tinas upp i duschen hemmavid.

Dessutom. Idag deltar en av mina favoritbloggar - Mikebike, bloggfrossemannen - i Blogg-SM.

Självklart röstar du HÄR

Update: Länken går idag till en ny deltävling där tre av mina favvobloggar finns att rösta på.

det får bli ett "app-lapp-sa-att-du-slapp-val"


måndag, november 24, 2008

Gollums farfar...


My preciuosssss......


....har en god idé om hur det skall gå till för att få jätteproppen Nemo tillbaka till biosalongerna igen
Reblog this post [with Zemanta]

Guillou och friheten

Det är för övrigt mycket ledsamt att läsa Jan Guillous krönika i Aftonbladet.

Den här mannen bruka ha hyfsad koll på vad han skriver. Insatt i ämnet kalla det visst. Men nu har proppskåpet fått frispel.

Det smakar bittert att läsa ett inlägg av en man som avslöjade IB. Som sett till att Keith Cederholm fick resning i ett brottmål med alldeles för många frågetecken.

Nu tycker samme man att IPRED är en bra lag. Jag förstår inte bara hur han resonerar.

Som om IPRED vore enda sättet att komma åt illegal nedladdning.

Han talar om några få otäcka mänskor som ägnar sig åt att stjäla verk, lägga upp och göra tillgängligt på nätet.

Ett par timmar vid en dator med guidning kring Vuze, torrents m m hade Jan fått mer kunskap.

Det behövs.
Reblog this post [with Zemanta]

Bära brev och post?

Igår läste jag ett inlägg av Blogge som handlade om lönenivåer. Skarpsinnigt för han ett resonemang om lönesättning och marknadskrafter.

I bloggartikeln drar han in allas vår Ranelid som tycker att han borde tjäna mer pengar än kalsongmannen Ljungberg. Detta för att han kommer att finnas på bibliotek om 50 år.

Men... det som startade alltihop var tydligen Postens VD:s utskick till de anställda - "Sorry det går lite segt för posten. Det blir inga personalfestsjulbord i år."

Hade jag varit brevbärare hade jag välkomnat ett sånt beslut. Att gå på julbord med jobbet är något av det vidrigaste som finns. Sanningar skall vädras, arbetskompisar skall sättas på och helst skall ingen minnas något.

Posten. Kommer inte hela den verksamheten gjuta sotdöden som videouthyrare, skivaffärer och singelbiografer? Eller för den delen besinstationer som har manuell betjäning och bara säljer bensin oljor och bilservice?

Vem får post idag - som inte kunnat levereras cybervägen?

Paket. OK. Jag köper det, men ett SMS i mobilen så fattar jag. Behöver inte få en skrynklig lapp i lådan om att Morgan på Konsum sitter och klämmer på mitt paket från Bokus. No way.

Min intensiva, intuitiva och trendkänsliga spaning säger mig att vi inte kommer ha någon daglig postutdelning i Sverige inom .... 10 år.

Frågor på det?
Reblog this post [with Zemanta]

söndag, november 23, 2008

Bloggportalen i Göteborg

Tyskungen - även känd som Klaus-Peter Beiersdorf - dammsög och recenserade Sverigegräddan av de mest besökta bloggarna i riket för ett par veckor sen. Jag är lite mer modest. Både geografiskt och ambitionsmässigt. Från början var det tänkt att bli något helt annat.



I samband med ett inlägg för några dagar sen fick jag en idé om att försöka starta nån sorts lokal bloggbävning i storleksordningen 4.5 på Cyberrichterskalan.... för att omkullvälta pappersdraken GP. Få dem att inse att interaktion med bloggosfären, istället för utestängning, gynnar dem.

Jag tänkte samla ihop ett posse bloggdrakar, the hot shots in town.

Jag gick igenom Bloggportalens 20-lista för att söka stöd genom att maila människorna bakom de stora feta bloggarna. Men, som den noggranne pruttgubbe jag är, var det nödvändigt för mig att grotta ner mig (nedgrottning...det är fina grejer) och mer djupgående se vad och vilka som finns bakom de bloggnamn som hittills varit okända ytor för mig. Bloggportalen visar ju antal besök, vilket inte med nödvändighet borgar för kvalité.

4, 7, 8, 11 och 15 har jag bra koll på. Det är bloggar jag läser och länkar till och tycker mycket om. Men de övriga 75%:en????

Så jag dök ner.... och mina åsikter gäller givetvis bloggarna som sådana. Människorna bakom har jag aldrig pratat med, och dem har jag givetvis ingen uppfatning om

1. Svensson. "Tyckande om det mesta..." Mja.."Ilska i Stalinmustasch" passar nog bättre. En blogg vars tonläge hellre säljer Proletären vid ett Systembolag nära dig. Som tycker att Lars Ohly är ett högerspöke och att Fidel Castro är en skön lirare...

2. Blixman. Mycket bilder, bilder, bilder, bilder. För mig lika stimulerande som att bläddra i en Hornbachkatalog eller en Hänt Extra. Alla bilder är noggrant skyddade och får absolut inte användas utan tillåtelse. Sånt stör mig. Giveaways... mera tack. Men tydligen en stor publik med fallenhet för kommentarer som ; "Ohhh...så sött...vill ha... mmmmm goooodis"

3. Dagens recept. Fantastiskt. En suverän gratistjänst. Men blogg.. mja. Mja... kanske mer av receptsamling.

5. Design & inredningsbloggen. Just det. Inredningsporr. Designonani. Prylfixering. Köp dig lycka. Var glad för fan. Det finns en ny tvättkorg från VIPP för 3 755:- som bara väääntar på att tävlas ut. Någon kommer att bli mycket lyckligare och få ett rikare liv när det finns en rund tvättkorg att visa upp vid nästa sucking parmiddag.

6. Maria Ulmefors. Göteborg ligger plötsligt på Stureplan. Det åks Hummerlimo t i rosa klänning från Barcelona. En bloggpost om morfar rundas av med tre tips om hur en plånbok ekar tomt och cashar in 73 kommentarer på det. Tar bilder, minglar och är förmodligen surfande på en räkmacka i många år till. Vaddå...jag avundsjuk?

9. DennisM.se. Skrivs av en 18-årig man med mode och yta som främsta intresse. Kan gå långt. Alldeles för långt. Dennis listar veckans tre bloggar. I samtliga fall ligger de i samma påse som hans egen; flärd, mode o stylish.

10. Chung. Smaka på det. Mode, smink och hår ur en stylists perspektiv. Just det. Men har Youtubeklipp med Takida. Gött!

Plats 12-14 handlar om IT, data och fotgrafering. Specialinriktade. Precis som mode- och stylishbloggarna, fast mer inriktning mot gadgets och teknik. Just Photexplained är fantastisk som en skola med fototips.

16. Jsomijulia. Avancerad statist. Sprutar ur sig blogginlägg och har en design som påminner om Blondinbellas. Innehållet också snarlikt.

17. Köpstopp. Första bloggen på listan som jag 1. Aldrig varit inne på. 2. Gillar skarpt. Den är skriven med mycket hjärna och klokskap. Om en kvinna som tar ett köpfritt år. Blandas med annat som får mitt sinne att reagera på ett bra sätt. Det är en blogg. En blogg i ordets rätta bemärkelse.

18. Intefanvetjag. Bloggen har underrubriken "Här skrivs om allt mellan himmel & jord! Passar det inte så stick...". En uppmaning som jag inte är sen att följa. Här blandas våld, hat, homofobi, kvinnoförakt, fylla och huliganism i en enda sölig soppa. Denna blogg gör mig mycket ledsen och illa berörd.

19. Stina Hult. Blondinbella, fast i Kungälv. Har devisen; "Höjden av diplomati är att be någon dra åt helvete på ett sånt sätt...att han faktiskt ser fram emot resan". Tack. När åker vi?

20. Candis. I samma still som Ulmefors, Chung, Julia - men med lite mer fokus på hundar. Och så lite reflektion; " Småpissed på nya IPRED-lagen. Fattar inte hur de har tänkt. Skivor och filmer man inte kan få tag i i sverige då?" Just det...

Sådärja... Då var det klart.

Sammanfattning; Göteborg utgör inget undantag när det gäller bloggosfärens läsartopp. Det är yta som gäller. Och mycket riktigt så är alla de bloggar på 20-listan (jag räknar till åtta kloner) som är inriktade mot skönhet, stil och liknade föredömligt html:ade. Snygga layouts och lätta att hitta i. Målgrupp 14-25 år. Och då är en lagom mätt man i livets mitt mycket svårflörtad. De flesta av de här bloggarna är djup instituionaliserade, och inget fel i det, men det är förmodligen ett begränsat fåtal som ens skulle länka från GP till sin egen blogg. För att det saknar relevans.

Men tyvärr... jag hittade bara EN ny blogg att följa. Och EN att lära mig mycket av - Photoexplain.

När det gäller bloggbävning får jag nog gräva djupare ner i listan, för på topp 20 hittar jag bara 4-5 stycken som jag ens vågar närma mig - Abbes pappa, Good, Mikebike, Herr Dryck och min nya favvo Köpstopp.
Reblog this post [with Zemanta]

lördag, november 22, 2008

Dagens Outfit.... not

Ända sedan Mikebike skrev om Christer Pettersons skinnimitationsjacka á la Ullared
har jag skruvat oroligt på mig. Det är något som känns fel. Folk tittar på mig.

Idag trillade poletten ner...




Min smögna Fred Perry-halsduk som jag ängsligt pyntade flera hundra för,
är helt klart framtagen av nån skum designer som tittat för länge på bilden här nedanför.... visst?



Det enda som skiljer är ju egentligen plagget som sådant - och att Krillans buk töjer lite på mönsterpassningen.

Update; Min rättstavning i den här posten har jag nu korrigerat 5-6 gånger. Vafan'... har jag blivit dumihuvvet på riktigt? Nej! Mitt alldeles för trådlösa tangentbord behöver en upprumpning i Scheike-lklass

Män vs. Kvinnor. Nemo på tvärs #2


Bild: Stenmark

Det pågår nu en debatt om män är roligare än kvinnor. SVT 2 hade ju ståuppkomikerkväll förra lördagen. Det verkar som om det hela började någonstans här . Och på Newsmill fortsatte där. Och det kommenteras bland annat här och även igen på Newsmill.

Och vad har jag med detta att göra? Ingenting, givetvis. Men när humor blandas ihop med manligt och kvinnligt då osäkrar jag min revolver. (Något som inte låter sig göras i första taget)

Märker här hur sönderlänkad den här posten redan är... nåväl.

Klart att kvinnor är roligare än män. Inte tu tal om annat. Se här....

Annika Lantz - Stefan Ingves 1 - 0

Babben Larsson - Jan Scherman 1-0

Ulla Skoog - Göran Greider 1-0

Susanne Reuter - Jan Guillou 1-0

Sissela Benn - Göran Skytte 1 - 0

Sissela Kyle - Björn Ranelid 1 -0

Sådär kan jag fortsätta och straffa ut en mängd trähattar till karlar som - om dom är roliga - ofta är det helt ofrivilligt. Här sitter ett gäng och prettodebatterar

För att fortsätta på det här med vapen... att ställa upp en måltavla och göra den här komik-frågan till ett man-kvinnoproblem kommer inte leda till träff mitt i. Istället är det att skjuta sig själv i foten. Det leder liksom ingenstans.

Försök att kvotera in skrattet någonstans. Hallå! Kan fungera i Nord-Korea. Kanske.

Gå in på NK i Göteborg från Östra Hamngatan. En gigantisk parfym-, kräm- och sminkavdelning breder ut sig över en golvyta på 2-300 kvadrat. Utbudet rikter sig enbart till kvinnor.

Gå en halvtrappa upp. Där finns en förskrämd "manlig depå" inknödd i en skamvrå med ett utbud av både underkläder, hudvård och doft.

Nour El-Refai drar lans för den kvinnliga komiken. Vem, på den manliga avbytarbänken, blir det som går upp och kräver likabehandling i skönhetsdebatten?

I min gubbhjärna, någonstans på vägen mot jämställdhet, har det låst sig en föreställning om att kvinnor jobbar mycket med sitt utseende och män har annat för sig. Försöker vara roliga, bygga verandor eller se på sport t ex.

Hannen, som inte lägger så mycket krut på fåfänglig utsmyckning, svassar runt och tupp-käckar sig för den parfymerade honan för att på det sättet kompensera sig där det brister i lukt, skönhet och flärd. Drar roliga skämt och sådär. Underhåller. Vem var klassens clown och tröttade ut dig på roliga timmen? Låt mig gissa. En gosse?

Slutligen - gå in i en välsorterad affär som säljer veckotidningar och magasin. Är det någon som känner på sig att det är ett könsbundet utbud?

UPDATE 081123- Petra Mede kliver in i debatten på Newsmill

fredag, november 21, 2008

Hjälpa. Eller möjliggöra? Nemo på tvärs #1

Efter min bloggaresa sju år bakåt har jag lagt några minuter på att fundera på vad bloggen skall innehålla nu. Kommer fram till att "det får bli som det vill med det" men ett spår har jag svårt att släppa - det faller väl närmast under kategorin; "Ämnen som det gör ont att skriva om." Samhällsfrågor och företeelser där jag redan från början är klar över att min hållning inte är PK. Där jag vet att jag blir ifrågasatt och kanske (hemska tanke) hånad. Idag tar jag risken.



Välgörenhet; smaka på det. Att göra väl.... för vem? På vilket sätt?

Under större delen av 2000-talet har Faktum funnits i Göteborg. Bildarna tänkte nog att detta skulle vara en tidning som hemlösa kan sälja för att skapa sig en bottenplatta av stärkt självbild, ekonomi och kanske mest av allt - en möjlighet att bryta sin hemlöshet och få ett socialt mer välordnat liv.

Hur går det, då?

Har Faktumförsäljningen och kringverksamheten skapat den resning ur hemlöshet och social misär som var tänkt från början?

Om så vore skulle tidningen lagts ner och det är väl så - att när organisationer som Faktum inte längre behövs - då är mycket vunnet.

Men hur går det? Faktums hemsida ger inget svar på det. Om tidningsförsäljningen gav önskad effekt, så vore väl det ett av organisationens främsta marknadsföringsargument?

- Titta här! Av 200 faktumförsäljare som vi följt under åren 2002-2005 har 50 idag ett ordnat liv i drogfrihet och egen bostad.

Naturligtvis är det inte så.

Min tro är att Faktumförsäljningen snarast cementerar och underblåser ett liv i hemlöshet och i de flesta fall missbruk. Även om det givetvis finns undantag.

Jag ser därför varje krona in till Faktum som en peng för "sannolikt möjliggörande" av fortsatt missbruk, misär och elände. Inte som välgörenhet.

Eller så här - jag kan lika gärna hiva ut några hundralappar genom bilrutan, så där på måfå och hoppas att dom hamnar rätt. Några hundra gör säkert det. Blir blommor till frun, lite extra till fredgsmyset eller så... pengar som gör väl. Välgörenhet. Några andra hundralappar köps det sex för. Eller knark. Pengar som inte gör väl. Bara skadar.

I de fall jag köper Faktum - för det händer - så frågar jag försäljaren "Är du nykter och drogfri? Sedan hur länge?" Det blir sällan bra och ärliga svar.

Numera har jag hyfsad koll på vilka som är drogfria. Dom handlar jag hellre av.

"Hur vet jag att försäljarna inte köper droger för det de tjänar?
Det vet du inte. Och vi lägger oss inte i vad försäljarna gör med sina pengar. Vi ser det som att de utför ett arbete och lika lite som vi lägger oss i vad du gör med dina pengar, lika lite gör vi det med försäljarna. De får däremot inte vara påverkade under tiden de arbetar så därmed blir arbetet med tidningsförsäljningen en anledning att inte missbruka i samma utsträckning som man kanske gjort annars.

Varför ska jag köpa Faktum?
För att du tycker att det är en bra tidning och för att du tror på att ge människor möjlighet till något bättre. Vi tror inte på välgörenhet, vi tror på respekt och arbete. Om du köper tidningen bara för att du tycker synd om den som säljer så köper du av ett skäl som inte håller hur länge som helst, och som vi inte anser är särskilt konstruktivt, nämligen medlidande"

(saxat från http://www.faktum.nu/)


Nähä. Faktum tror inte på välgörenhet. Så långt är allt väl. De tror på respekt. Och arbete.

Då säger jag så här; respekt är något du förtjänar. Inte får. Arbete i Sverige förknippar i alla fall jag med någon form av anställning, med schyssta villkor och motprestationer från den som har anställningen. Argumentationen blir lite haltande i det här fallet.

Du kan i vart fall undvika att köpa av den här mannen - en institution som kommer ihåg sin första minneslucka. Still counting.... det sticker i mina ögon att se bylinen med tung blick från en barstol håna Systembolagets råd om hur du dricker lite mera ansvarsfullt.

Jag tycker att det skall vara jobbigt som fan att knarka och supa. Det blir lite mindre jobbigt om jag rafsar ihop några tjugor om dan. Men fortfarande ovärdigt.

Nykterhet - Arbete - Bostad. I den ordningen. Är det för utopiskt?

Dom som inte vill, då? Dom som inte förmår? Tråkigt. Men som jag ser det - inte heller ett motiv för att underhålla och permanenta ett sådant tillstånd. På nära håll har jag sett vad rävlivet för med sig - och det är inte trevligt. Framförallt inte för kvinnorna i missbrukarmiljöerna.

Nu inför julen lägger jag hellre pengarna dit jag vet att de gör väl. Ett fadderbarn i Nordöstra Thailand har skolgången tryggad. Hon heter Jahria och slipper säljas av sin föräldrar för att sluta som trasigt luder på Patpong i Bangkok. Tack vare 200:- i månaden.

onsdag, november 19, 2008

Joker


F.r.v. Markoolio, Apa

Markoolio skall vara med i Melodifestivalen 2009.
Som Joker.

Vad apan skall göra är oklart. Producera?

Vad tror du?
Reblog this post [with Zemanta]

Fria ord?

Följande dräpare på knappa 2 000 nedslag for iväg till GP:s fria ord igår vid pass 10:00. Kommer den tas in? Vad tror du? Idag är den inte med...



--------------------------------------------------------------------
Om länkar och gammelmedia



Everything is screwed up around here - säger farfar Iowa Bob i filmen Hotel New Hampshire.

Allting är fastskruvat. Och Bo Rothstein oroar sig i GP den 12 november över att den deliberativa demokratin inte får fotfäste. Eller om bloggosfären alls är en tillgång för demokratin. Det finns nog skäl för fortsatt oro.

Då gammelmedia gör allt de kan för att just vara - gammelmedia. Om en aldrig så välskriven artikel läggs upp på en blogg röner den föga eller inget intresse från etablerade media. Om samma verk hamnar på t ex DN debatt kommer genast fullödig rapportering överallt och hela tiden.

För att lyftas in från bloggbruset till etablerad gammelmedia skall man helst inte tänka så mycket medan man skriver, men gärna vara känd från TV, sitta på en grekisk ö och sända iväg sin text utan eftertanke. Då kan det bli något för gammelmedia att hugga in på. Och visa - sådär lite underförstått - att i bloggosfären där pågår bara skit och elände.


Det vi ser idag är en haltade demokratiseringsprocess där gammelmedia fortfarande gör allt för att bestämma vad som är de "riktiga" åsikterna från de etablerade tyckarna; politiker, höga ämbetsmän och av det journalistskrået internt utsedda nyttiga idioterna som kallas in för att det t ex blir "bra TV".

Så länge vi har papperstidningar och radio där journalister och redaktörer är selektiva kan vi förmodligen inte alls frigöra oss från att det är den vetenskapliga och politiska eliten som lättast når det högsta tonläget i det totala mediebruset.

Stadsorganet i Göteborg, GP. Det frisinnade ordets mästare. Liberalismens välspridda och lokalmonpolistiska trycksvärta har valt att inte länka till bloggar från sina nätartiklar. DN och SvD gör det.

Kan det finnas en redaktionell och politisk vilja att följa DN:s och SvD:s exempel? I den pågående debatten som har sitt ursprung i Bo Rothsteins artikel 081112 har GP välvilligt infört tre externa länkar. Hur urvalet skett och på vilka grunder förefaller mycket oklart.